مزاياي سرمايه گذاري در بورس چيست؟چه مزايايي، سرمايه گذاري در اين بازار را جذاب كرده است؟
سودآوري در بورس: امكان سودآوري از دو محل دريافت سود نقدي (DPS) و افزايش ارزش سهام شركتها (Capital Gain)، تنها از طريق سهامداري “يك” شركت، شبيه يك تير است با دو نشان! سهامداران معمولا در طول زمان سهامداري از نوسانات قيمت و در پايان سال مالي و پس از برگزاري مجمع عادي ساليانه از سود تقسيمي بهرهمند مي شوند.نقد شوندگي: يك كد آنلاين و گذاشتن سفارش فروش در ساعات معاملاتي (۸:۳۰-۱۲:۳۰)، سريعترين مسير دسترسي به سرمايه در اين بازار است! گرد هم آوردن تعداد بالاي عرضه و تقاضا در كنار هم در اين بازار ورود و خروج به اين بازار را آسانتر از ساير بازارها ميكند.شفافيت اطلاعاتي: شفافيت اطلاعاتي و نظارت نهادي همچون سازمان بورس را در كمتر فرصت سرمايه گذاري هايي به صورت همزمان ميتوان يافت! صورت هاي مالي شركتها در ادوار سه ماهه و گزارش عملكرد در بازههاي ماهانه به صورت منظم در سامانه كدال منتشر و به صورت عمومي در دسترس سهامداران قرار ميگيرد.حفاظت در برابر تورم: شراكت در سهام شركتهايي كه درآمدزايي آنها متاثر از تورم است، سرمايه را در برابر تورم حفظ ميكند. با توجه به اقتصاد تورمي ايران، حفاظت از “كاهش ارزش پول” اهميت زيادي دارد.معافيت مالياتي: سود تقسيمي در بورس معاف از ماليات است. بدين معني كه تمام سود دريافتي از معاملات بعد از در نظر گرفتن كارمزد در حدود ۰٫۵% تماما متعلق به سهامدار است.سرمايه گذاري در بانك يا بورس؟بدون شك سهولت سرمايه گذاري در بانك، اين فرصت سرمايه گذاري را در رديف گزينههاي ابتدايي سرمايه گذاري قرار ميدهد، اما هميشه اولين و راحتترين گزينه ممكن، بهترين نيست! زيرا:
بررسي بازدهي: نرخ سود سپرده بانكي، به دليل تضمين در پرداخت سودهاي دورهاي به عنوان يك نرخ سود بدون ريسك مطرح شده و بازدهي كمتري را براي سرمايه گذاران به همراه دارد.سودآوري از دو محل در بورس: در بورس، علاوه بر پرداخت سود نقدي، ميتوان از رشد قيمت سهام شركتها نيز منتفع شد.اهميت عملكرد سرمايه گذار: سودآوري در بورس برخلاف بانك، به طور صددرصد به عملكرد سرمايه گذاران بستگي دارد و تضميني در برخورداري از سودآوري در صورت انتخاب فرصت هاي سرمايه گذاري اشتباه وجود ندارد.بررسي تضمين سودآوري: در بازار سهام قرار بر دريافت سود ثابت ماهانه و بدون پذيرش ريسك نيست و سودآوري سهامداران ارتباط مستقيمي با عملكرد شركتها دارد.بررسي ريسك بورس: ريسك بالاتر بورس، منجر به بازدهي بالاتر براي سرمايه گذاراني ميشود كه تخصص كافي براي انتخاب سهام مناسب را دارند.مقايسه سودآوري بورس و بانك: هماكنون نرخ سود سپردههاي سرمايه گذاري به صورت سالانه در محدوده ۱۸% تا ۲۲% قرار ميگيرد. حال آن كه در صورت انتخاب صحيح گزينهي سرمايه گذاري در بورس، قابليت افزايش سرمايه تا سقف ۵% تنها در يك روز وجود دارد.مزيتي فراتر از بازدهي: با فرض بازدهي بالاتر سپرده پنج ساله، اين سپرده، جهت برداشت زودتر از موعد با نرخ شكست روبرو است كه اين عيب نيز با مزيت نقد شوندگي در بورس قابل رقابت نيست!مزيتي فراتر از پوشش تورم: با توجه به مقادير پيشبيني نرخ تورم در چند سال آتي، عملا باقي ماندن سرمايه در بانك توجيهي ندارد! چراكه نرخ سپردههاي بانكي هم اكنون در حدود ۲۰% يا كمتر از آن است و اين در حالي است كه طبق پيش بيني صندوق بين المللي پول، نرخ تورم براي سه سال آتي بالاي ۲۵% خواهد بود.گام سوم: اقدام به سرمايه گذارياگر تا اينجا تصميم به سرمايه گذاري در بورس گرفتهايد، در وهله اول لازم است بدانيد چه ميزان سرمايه لازم داريد و پس از آن سرمايه شما چند برابر خواهد شد؟
حداقل سرمايه گذاري در بورس چقدر است؟حداقل ميزان خريد آنلاين و آفلاين (حضوري) در بورس ۵۰۰ هزار تومان است. با كمترين سرمايه در بورس، ميتوان سهامدار شركتهاي بزرگ فولادي، پالايشي، پتروشيمي و… در كشور شد. اين يعني ورود به بورس عملا با محدوديت ميزان سرمايه گذاري روبرو نيست كه بر جذابيت اين بازار ميافزايد.
طريقه دريافت كد بورسيبراي خريد سهام در بورس، به كد بورسي نياز است، اين كد براي هر سهامدار منحصر به فرد بوده و براي دريافت آن همراه با مدارك شناسايي بايد به يكي از شعبات كارگزاريهاي داراي مجوز سازمان بورس و اوراق بهادار مراجعه كرد، همچنين برخي كارگزاريها امكان صدور كد بورسي بدون مراجعه حضوري را فراهم كردهاند، پس از دريافت كد بورسي، به همراه يك نام كاربري و رمز عبور امكان استفاده از سامانه معاملاتي آن كارگزاري فراهم ميگردد.
آخرين تغييرات سازمان بورس در فرآيند صدور كد بورسي براي مشتريان جديد در بازار سرمايه، به شرح زير است:
گذشت يك ماه از زمان صدور كد بورسيدر راستاي افزايش دانش افراد حقيقي كه قصد معامله در بورس دارند، اين آزمون توسط كانون كارگزاران برگزار شده يا توسط شركتهاي كارگزاري و با نظارت و با تاييد كانون كارگزاران بورس مي باشد. آزمون به صورت حضوري و مجازي برگزار ميشود. در صورت قبولي اشخاص در آزمون مذكور مشخصات مربوط به افراد حداكثر ظرف سه روز به سمات ارسال ميشود و پس از طي فرآيندهاي مربوطه كدهاي معاملاتي از قابليت معامله برخوردار ميشوند. همچنين در تبصره هاي اين قانون آمده است كه كانون كارگزاران بورس ميتواند در راستاي افزايش دانش مرتبط با بازار سرمايه و نيز ايجاد آمادگي بيشتر براي آن دسته از اشخاص حقيقي كه متقاضي صدور كد معاملاتي هستند، اقدام به برگزاري دوره هاي آموزشي به صورت حضوري و مجازي كند.
يكي از مهم ترين تاثيرات اين بخش از قانون جديد، افزايش آگاهي سهامداران است كه منجر به بهبود معاملات آنان و سرانجام افزايش كارايي و عمق بازار سرمايه ميگردد. با توجه به افزايش تعداد كدهاي معاملاتي در بازار سرمايه، در حال حاضر افزايش آگاهي سهامداران يكي از مهم ترين دغدغه هاي قانون گذاران اين حوزه مي باشد.
تعهد شخص جهت عدم فعاليت در سيگنال فروشي (كه در اين صورت كد مسدود مي شود)بندهاي جديد:در اين راستا، دو بند مهم به تعهدنامه قبلي اضافه شده است، كه به شرح زير است:
تعهد مي كنم كليه اقدامات اينجانب در چارچوب قوانين و مقررات و مقررات حاكم بر بازار سرمايه باشد و از هر گونه مشاركت و فعاليت (به ويژه در فضاي مجازي) در زمينه هايي كه طبق قوانين بازار اوراق بهادار نيازمند اخذ مجوز از سازمان است بدون اخذ مجوزهاي لازم خودداري كنم. همچنين از عضويت و فعاليت در شبكه هاي اجتماعي، سايت ها و كانال هايي كه برخلاف مقررات اقدام به ارائه تحليل در خصوص اوراق بهادار مي كنند و تحت عناويني همچون سيگنال فروشي اقدام به اغواي قيمتي مي كنند، خودداري و پرهيز كنم.بديهي است در غير اين صورت سازمان بورس و فرابورس مي توانند كد معاملاتي اينجانب را مسدود كرده و علاوه بر آن برخوردهاي قانوني را از طريق مراجع ذيصلاح نسبت به اينجانب پيگيري كنند. همچنين تعهد مي كنم كليه خسارات و زيان هاي ناشي از اين گونه اقدامات كه متوجه اينجانب باشد جبران كرده و حق هرگونه ايراد، اعتراض و پيگيري را نسبت به اقدامات سازمان، بورس و فرابورس از خود سلب و ساقط مي كنم.
اينجانب آگاهي كامل دارم كه بازار سرمايه همراه با سود و زيان بوده و سرمايه گذاري همواره با مخاطرات و ريسك همراه است. سرمايه گذاري در اين بازار مبتني بر بررسي و تشخيص سرمايه گذار بوده و سود سرمايه از سوي هيچ شخص حقيقي يا حقوقي مورد تضمين نيست. لذا با علم به اين مخاطرات مبادرت به دريافت كد معاملاتي و سرمايهگذاري در بازار سرمايه مي كنم.لازم به ذكر است خريد و فروش سهام شركتهاي عرضه اوليه، خريد و فروش تسه و اوراق با درآمد ثابت و هم چنين خريد و فروش واحدهاي صندوق سرمايه گذاري از قانون نامبرده مستثني است.
ميزان سود و ضرر در بورس چقدر است؟تغييرات قيمت سهام در بورس به صورت درصدي است، لذا ميزان سود يا ضرر بستگي به ميزان سرمايه اوليه و درصد تغييرات مثبت و يا منفي قيمت سهام دارد. در معاملات سهام، محدوديت دامنه نوسان (در حال حاضر مثبت و منفي ۵%) براي تغييرات قيمتي روزانه وجود دارد. در بورس يك شبه نميتوان پولدار شد! حقيقت آن است كه ميزان بازدهي در بورس به صورت مستقيم با ميزان توانايي و تخصص استفاده از فرصتهاي سرمايه گذاري موجود در آن ارتباط دارد.
[bs-quote quote=”سرمايه گذاري موفقيت آميز نيازمند گذشت زمان، برخورداري از نظم و ديسيپلين و داشتن صبر و حوصله است. فارغ از اينكه چقدر استعداد و تلاش به خرج بدهيد، بعضي كارها وقت ميخواهند، نميتوان با ۹ زن باردار، بچهاي را يك ماهه به دنيا آورد” style=”style-9″ align=”center” color=”#dd3333″ author_name=”وارن بافت” author_job=”آموزگار سرمايه گذاري” author_avatar=”https://www.khanesarmaye.com/AtlasNegar/uploads/2015/11/warren-qoutes.jpg”][/bs-quote]گام چهارم: بورس بهعنوان شغلبورس شغل دوم، درآمد اول؟مهمترين سوالي كه فعالان اين بازار مطرح ميكنند آن است كه آيا ميتوان به ثبات درآمدزايي از بورس رسيد؟
پاسخ به اين سوال به سرمايه اوليه و نحوه عملكرد سرمايه گذار وابسته است، همچنين:
اين حرفه هم مانند هر حرفه ديگري، هم نياز به مهارت و هم تخصيص زمان دارد.وجه تمايز اين حرفه آنجاست كه مهارت، “اهرم” كسب درآمد شما خواهد بود، تخصص بيشتر بازدهي بالاتري به همراه دارد.در كنار تايم معاملاتي بازار، لازم است پيگير عوامل اقتصادي موثر بر شركت ها باشيد تا بتوانيد فرصتهاي سرمايه گذاري را شناسايي كنيد.هرچقدر بيشتر براي فهم اين بازار زمان بگذاريد، هوشمندتر ميشويد و بازار به سرمايه گذاران هوشمند خود بازدهي بيشتري ميدهد.بورس شغلي است كه نيازي ندارد در زمان و مكان مشخصي حاضر شويد و اين مورد نيز بر جذابيتهاي آن ميافزايد.